Rawat Tekanan Darah Tinggi & Tingkat Kesihatan Jantung Dengan C.O.V

Mengikut data Jabatan Perangkaan Malaysia pada 2018, penyakit jantung menduduki tempat teratas dan kekal sebagai pembunuh utama rakyat Malaysia bagi tempoh 13 tahun berturut-turut, iaitu dari 2005 hingga 2017. Setiap hari jantung bekerja keras tanpa gagal untuk memastikan setiap sel dalam tubuh kita menerima nutrien penting untuk fungsi yang optimum. Namun, peningkatan kes pesakit jantungContinue reading “Rawat Tekanan Darah Tinggi & Tingkat Kesihatan Jantung Dengan C.O.V”

6 Cara Mengatasi Masalah Ketika Berpuasa Ramadhan

Terbinanya Islam itu atas lima perkara; syahadah bahawasanya tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah, mendirikan solat, menunaikan zakat, menunaikan haji dan puasa di bulan Ramadhan.” – Riwayat Bukhari dan Muslim Insyaallah, kita akan bertemu kembali dengan bulan Ramadhan tidak lama lagi. Walaupun, suasana pada kali ini mungkin berbeza dengan tahun-tahun sebelum disebabkanContinue reading “6 Cara Mengatasi Masalah Ketika Berpuasa Ramadhan”

Naikkan Seri Aura Untuk Kekal Muda Berseri

“(Ingatlah), ketika Yusuf berkata kepada ayahnya: “Wahai ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas bintang, matahari dan bulan; kulihat semuanya sujud kepadaku.” – Surah Yusuf Ayat 4 Setelah cahaya mentari lembut menerpa ke wajah, lantas Deena bangun melewati almari pakaian terus ke bilik air. Seketika terdiam merenung wajah pada cermin, di usia yang telah melepasi sukuContinue reading “Naikkan Seri Aura Untuk Kekal Muda Berseri”

3 Supplement Membantu Perkembangan Optimum Anak Anda

Menurut pensyarah di Pusat Pengajian Makanan dan Dietetik Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr Syahrul Bariah Abdul Hamid, kanak-kanak berumur lima tahun ke bawah yang kurang mengambil makanan bernutrisi juga boleh merencatkan perkembangan kognitif dan kebolehan fizikal. Kita menyediakan pelbagai hidangan untuk keluarga terutama yang digemari si kecil. Tapi, adakah mereka mendapat bekalan nutrien yang mencukupi? MacamContinue reading “3 Supplement Membantu Perkembangan Optimum Anak Anda”

Rawat Rambut Gugur Kerana Ia Mahkota Berharga

Ketua Trikologi, Svenson Kim Fong berkata, berdasarkan pengalaman lebih 16 tahun dalam kajian berkenaan rambut, beliau mendapati kesedaran berkenaan kesihatan rambut masih rendah, khususnya dalam kalangan rakyat Malaysia Masalah keguguran rambut gugur antara masalah utama yang selalu dialami oleh wanita tanpa mengira usia. Bertudung atau tidak, hampir semua wanita tidak dapat lari daripada ancaman kehilanganContinue reading “Rawat Rambut Gugur Kerana Ia Mahkota Berharga”

Mata Rosak Akibat Berlebihan Dengan Gajet

Kajian menunjukkan bahawa, dari masa ke masa, pendedahan kepada cahaya biru, samada secara semulajadi dari matahari atau tiruan iaitu dari skrin peranti digital, boleh menyebabkan kerosakan retina dan buta Oh! cahaya biru, Kak Nurul percaya yang semua di antara kita faham akibat daripada terlalu lama terdedah dengan skrin peranti digital especially handphone. Dalam masa yangContinue reading “Mata Rosak Akibat Berlebihan Dengan Gajet”

6 Langkah Perlindungan Daripada Virus Influenza

Menurut catatan sejarawan terkemuka, Ibn al-Athir, pada 1048, pandemik penyakit pernah melanda Makkah, Iraq, Palestin dan Sham. Imam al-Zahabi dalam kitab Siyar A’lam al-Nubala’ meriwayatkan sekitar 1055, peristiwa itu menyebabkan masjid ditutup dan langsung tidak didirikan solat. Hari ini telah memasuki hari yang ke-10 Movemenet Control Order (MCO) dilaksanakan di Malaysia dan ada beberapa kawasan khususnya diContinue reading “6 Langkah Perlindungan Daripada Virus Influenza”

Cara Mengelakkan Penularan COVID-19

Maksud daripada hadis Abdullah bin Abbas r.a, Abdul Rahman bin Auf mendengar Rasululullah bersabda : “Apabila kamu mendengar terdapat wabak di suatu daerah, janganlah kamu datang ke tempatnya. Sebaliknya, sekiranya wabak itu berjangkit di suatu daerah sedangkan kamu berada di sana maka janganlah kamu keluar melarikan diri daripadanya.” Coronavirus disease atau singkatannya Covid-19 telah menyebabkanContinue reading “Cara Mengelakkan Penularan COVID-19”

Langkah-Langkah Untuk Memulakan Bisnes

“… maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kalian tidak mengetahui.” (an-Nahl: 43) Mesti korang tertanya-tanya, apa langkah pertama sebelum memulakan bisnes. Macam Kak Nurul dulu juga la sebelum mulakan CunaQueen, tapi masa tu Kak Nurul terus buat jer. Macam si Nike tu, just do it! hehe. Tapi tulah, buat tanpa tunjuk ajar dari mana-manaContinue reading “Langkah-Langkah Untuk Memulakan Bisnes”