Masalah Buasir Ketika Hamil dan Penyelesaiannya

Pakar Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Columbia Asia Cheras Dr Norshida Brahim berkata, tindakan meneran ketika buang air besar boleh menyebabkan kerosakan kepada dinding dubur dan seterusnya mengakibatkan buasir

Assalamualaikum, kali ini Kak Nurul kongsikan masalah buasir yang sering dialami wanita ketika hamil atau selepas melahirkan, tapi masalah ini jarang dibincangkan disebabkan kurang disenangi oleh orang ramai. Punca berlakunya adalah disebabkan perubahan hormon, pembesaran yang menyebabkan tekanan di bahagian dubur dan kerap meneran akibat masalah sembelit.

Semasa kehamilan, jumlah darah dalam badan meningkat berikutan tahap hormon progesteron yang tinggi yang mengendurkan dinding salur-salur darah. Dalam proses ini, salur darah di bawah uterus (rahim) berisiko untuk membengkak dan meregang akibat tekanan yang diterima daripada berat bayi yang sedang membesar.

Buasir boleh berlaku dalam 2 keadaan iaitu buasir dalaman yang mana bengkak terjadi di lapisan dalaman dubur dan sekiranya ia membengkak akan menyebabkan kesakitan . Manakala buasir luaran pula terjadinya bengkak di bahagian luar dubur (salur darah terkeluar) dan akan berlaku pendarahan serta merasa gatal-gatal di bahagian tersebut.

Bagi mereka yang mengalami masalah ini, jangan risau, Kak Nurul ada penyelesaiannya iaitu dengan mengambil OmegaGuard™, OsteMatrix dan Vitamin C. Masalah buasir akan mulai kecut seawal 3 hari, InsyaAllah.

1. OmegaGuard™ – Anti keradangan dan cepat kecutkan bengkak

Masalah bengkak di bahagian dubur berlaku disebabkan terjadinya keradangan dan supplement yang bertindak sebagai anti keradangan sangat membantu mengurangkan kesan buasir. Pengambilan Asid Lemak OmegaGuard™ sangat penting bagi mengurangkan keradangan pada lapisan dalam saluran darah di bahagian dubur dan secara langsung akan mengecutkan buasir secara berkesan.

Selain itu, OmegaGuard™ juga berfungsi menggalakkan peredaran darah yang sihat dengan mengendurkan saluran darah untuk aliran darah yang lebih baik. Perkara ini penting bagi ibu hamil kerana aliran darah yang lancar akan membantu mengawal keseluruhan sistem badan.

2. OsteMatrix – Membantu melawaskan proses perkumuhan

Semasa kehamilan, ibu dilarang untuk mengambil sebarang supplement atau ubat yang berasaskan herba sebagai julap untuk sembelit kerana ia akan meningkatkan suhu badan ibu sekaligus berisiko untuk keguguran.

Sebaliknya, ambillah OsteMatrix yang dilengkapi dengan Magnesium yang berfungsi untuk melawaskan proses perkumuhan dengan lebih selamat untuk ibu hamil.

3. Vitamin C – Tingkat imun badan dan cepat keringkan luka

Vitamin C merupakan vitamin terpenting yang diperlukan badan untuk membina ketahanan sistem imun menentang bendasing berbahaya. Vitamin C juga penting dalam proses pemulihan luka dan membantu menghasilkan kolagen untuk pertumbuhan tisu kulit lebih baik. Ia juga merupakan antioksidan yang mana ia berfungsi melawan radikal bebas yang menyebabkan kerosakkan sel.


Insyaallah, dengan 3 supplement yang Kak Nurul kongsikan ini dapat membantu menyelesaikan masalah buasir ketika hamil dan kesannya akan dirasai seawal 3 hari. Juga terdapat set hamil secara lengkap bagi menyokong keperluan vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh ibu hamil dan cahaya mata yang akan dilahirkan.

  • Saya merupakan penasihat makanan kesihatan berpengalaman di bawah Syarikat Shaklee
  • Saya mendapat direct coaching dengan Pakar Pemakanan (Nutritionist) Shaklee
  • Saya berpengalaman dalam memberikan khidmat nasihat berkenaan supplement
  • Saya sendiri merupakan consumer produk Shaklee sejak bujang dan kini telah berkahwin dan memiliki 3 orang cahaya mata
  • Saya telah membantu ramai orang dalam menyelesaikan masalah kesihatan atau meningkatkan kesihatan

atau call 017-771 7969 untuk konsultasi percuma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: