GLA Complex – Membantu Kesihatan Dalaman Wanita

Sebagai seorang wanita, penjagaan dalaman dan luaran amatlah penting sehinggakan kalau ada jerawat naik satu pun dah tak confident nak keluar rumah, betul tak?

Kalau tanya kaum wanita, kenal tak dengan Evening Primrose Oil atau EPO? biasa ramai yang tahu dan mungkin ada segelintir yang tidak pernah dengan ataupun dia sendiri consume tapi tak sedar apa yang dia cosume tu mengandungi EPO. Baiklah, EPO ni sangat baik untuk menangani masalah dalaman wanita. Kalau pergi farmasi pun, pharmacist akan suggestkan untuk consume EPO untuk yang mempunyai masalah seperti kitaran haid tidak teratur, masalah kesuburan, PMS dan seangkatan dengannya.

So, apa kaitan EPO dengan GLA? hahhh, sebenarnya kandungan dalam EPO itu sendiri mengandungi gamma-linolenic acid atau GLA. GLA ini lah bahan aktif yang memberikan kesan positif terhadap masalah dalaman wanita. Tetapi EPO dalam pasaran kebanyakannya hanya mengandungi 7 – 10% kandungan GLA, manakala GLA Complex Shaklee mengandungai sekitar 17 – 25% GLA dan ini bermakna GLA Complex adalah 2 kali ganda lebih baik daripada produk EPO di pasaran.

Kandungan utama GLA Complex adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan tubuh kita bagi penghasilan prostaglandin iaitu sejenis bahan yang membantu mengawal atur proses dalaman tubuh. Ia sangat bermanfaat untuk wanita di semua jenis peringkat umur

MANFAAT GLA COMPLEX

1. Herba Tradisi Dipercayai

Borage merupakan herba tradisi kegemaran orang eropah sejak sekian lama untuk merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.

2. Mengelakkan Period Tidak Teratur

GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon wanita iaitu Estrogen dan Testosteron, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara semasa haid. Secara tidak langsung tempoh period menjadi lebih teratur dan mengurangkan kesakitan akibat senggugut.

3. Melambatkan Proses Menopaus

Membaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman dan kemurungan. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.

4. Melembut dan Menyerikan kulit

GLA adalah jawapan kepada kulit yang cantik dan berseri. GLA adalah asid lemak omega-6 penting yang digunakan oleh badan anda untuk menghasilkan prostaglandin iaitu bahan yang membantu mengawal pelbagai fungsi tubuh, termasuk kesihatan kulit.

5. Memperbaiki Keradangan Kulit

GLA juga berupaya untuk mengurangkan keradangan atau inflamasi kulit yang mengakibatkan ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea dan kurap. GLA juga mampu meringankan sakit dan bengkak yang terjadi daripada rheumatisma, arthritis.

6. Pelangsingan dan Menghalang Tambah Berat Badan

Merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan yang berkesan, memberi tona pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat bagi mencapai bentuk badan cantik, menghalang penambahan berat badan. Disarankan agar GLA diambil semasa perut kosong untuk mengelak keasidan hyper.

7. Menentang Kanser

GLA juga merupakan ejen anti oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser. Bahan anti oksidan sangat diperlukan untuk melawan radikal bebas yang ada di dalam badan kita. Sekiranya radikal bebas ditak dikawal, ia boleh merosakkan sel badan dan seterusnya menyumbangkan kepada pelbagai penyakit termasuk penyakit kronik.

8. Memberbaiki Tekstur Rambut – Memberbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

9. Meningkatkan kesuburan.

GLA Complex ni sangat membantu dalam memastikan keperluan dalaman khusus untuk wanita sentiasa sihat. So, bagi yang mempunyak masalah yang berkaitan wanita atau inginkan kesihatan dalaman wanita yang optimum, dapatkan GLA Complex ni sekarang! WhatsApp sekarang untuk Kak Wani bantu untuk dapatkan suplemen terbaik sesuai dengan keperluan kesihatan anda 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: