Cara Mengelakkan Penularan COVID-19

Maksud daripada hadis Abdullah bin Abbas r.a, Abdul Rahman bin Auf mendengar Rasululullah bersabda :

“Apabila kamu mendengar terdapat wabak di suatu daerah, janganlah kamu datang ke tempatnya. Sebaliknya, sekiranya wabak itu berjangkit di suatu daerah sedangkan kamu berada di sana maka janganlah kamu keluar melarikan diri daripadanya.”

Coronavirus disease atau singkatannya Covid-19 telah menyebabkan kegusaran dunia, yang mana telah menyebabkan lebih 199,000 dijangkiti dan hampir 8,000 kematian setakat ini di seluruh dunia. Ia berlaku dalam tempoh yang sangat pantas dan telah tersebar merentas benua, sehingga World Health Organisatian (WHO) telah mengisytiharkan penularan Covid-19 ini sebagai Pandemik.

Perdana Menteri Malaysia juga melalui pengumuman yang dibuat pada 16 Mac 2020 telah membuat keputusan agar Perintah Kawalan Pergerakan bermula 18 – 31 Mac 2020.

So, menangani penyakit Covid-19 ni sangat utama yang perlukan kerjasama semua orang, bukan sahaka Kementerian Kesihatan Malaysia. Untuk kali ini, Kak Nurul nak share cara membantu pihak Kerajaan dalam menangani penularan Covid-19

1. REHAT DIRUMAH / SELF QUARANTINE

Sekiranya mendapati diri atau ahli keluarga mempunyai gejala jangkitan saluran pernafasan, sila berehat dirumah atau mengasingkan diri dari berhubung dengan orang lain. Perkara ini bagi mengelakkan jangkitan kepada orang lain dan virus ini terus tersebar dengan lebih meluas, di samping mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan atau Hospital yang berhampiran.

2. SOCIAL DISTANCE

Sentiasa berada dalam jarak yang selamat iaitu sekurang-kurangnya 1 meter daripada orang yang mempunyai gejala jangkitan saluran pernafasan seperti demam, batuk, selesema atau sakit tekak.

3. SENTIASA MENJAGA KEBERSIHAN

Sentiasa menjaga kebersihan sangat perlu dilakukan oleh semua orang terutamanya dalam masa menularnya covid-19. Basuh tangan dengan sabun / hand sanitizer dengan cara yang betul dan kerap mampu mengurangkan risiko dijangkiti.

4. AMALKAN PEMAKANAN SIHAT & SUPPLEMENT

Mencegah lebih baik dari mengubati. Terdapat beberapa supplement yang Kak Nurul boleh cadangkan bagi meningkatkan ketahanan badan dari serangan penyakit seperti Covid-19. Antaranya supplement yang boleh meningkatkan imunisasi tubuh badan kita seperti Vitamin C, makanan yang mempunyai tahap antioksoda yang optimum seperti buah-buhan & supplement yang mampu meningkatkan tahap imunisasi badan.

Vitamin C

Nutriferon – Membantu merangsang penghasilan Insterferon semulajadi. Interferon adalah sebagai penggalak yang memberi signal dan meningkatkan pekerjaan sel darah putih dari masa ke semasa

RES-V – Produk terbaru Shaklee untuk 2020 di Malaysia. Bayangkan ia mengandungi kandungan VIVIX dan ditambah dengan 5 lagi bahan baru yang sangat berkhasiat sebagai pelengkap kepada keperluan imunisasi tubuh badan kita.

  • Dalam bentuk soft gel, mudah untuk dimakan
  • Hanya disimpan pada suhu bilik
  • Senang bawa atau travel ready
  • Dihasilkan daripada bahan semulajadi
  • Kemajuan Saintifik
  • Kuasa anti-oksida yang tinggi
  • Dijamin halal
  • Di buktikan secara saintifik untuk meningkatkan perlindungan sel, meningkatkan tenaga dalam sel, menguatkan pertahanan sel, menguatkan fungsi sel.

Sekiranya berminat dengan produk-produk Shalee, boleh terus berhubung dengan Kak Nurul melalui WhatsApp dengan click button di bawah. Kepada yang berdekatan Putrajaya, boleh Free COD 😉

… dan yang terakhir adalah kita banyakkan berdoa memohon kepada yang Maha Esa, Allah SWT agar penularan covid-19 ini dapat ditangani terutamanya di Malaysia yang kita cintai ini. Insyaallah dengan usaha dan tawakkal sepenuhnya kepada Allah, Covid-19 ini akan berakhir. Aaminn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: